Výrobce

Čaj na přání

Kategorie

Reklama

Bylinářství.cz - články - Jak na obezitu

Češi se řadí k nejobéznějším národům na světě, až osm procent veškerých nákladů našeho zdravotnictví musí být vynaloženo na léčbu nadváhy a jejích následků. Zařazení obezity mezi onemocnění není úplně nejpřesnější, spíše bychom měli hovořit o jakési nežádoucí civilizační dani za hospodářský blahobyt. Podstatnější jsou naznačené přímé následky obezity. Nemusí jít hned o rozvoj některé vážné či dokonce smrtelné nemoci, nadváha se zpočátku může projevit pouze větší fyzickou námahou při chůzi do kopce, pocením, vyšším tlakem… Podceňovat bychom však neměli žádné z těchto projevů. Na pozoru by měli být zejména lidé s tělesným hmotnostním indexem nad 25. Svůj Body Mass Index (BMI) vypočteme tak, že váhu vydělíme exponentem výšky v metrech. Příklad: pokud měříme 175 cm a vážíme 65 kilogramů, BMI = 65: (1,75 * 1,75) = 21,22. Optimální rozmezí je mezi 20 – 25 body. Hodnota pod 20 je znakem podváhy a může představovat zdravotní rizika stejně jako hodnoty opačně extrémní, tedy nad BMI 25, kdy hovoříme o nadváze. Čím výrazněji tuto hranici překročíme, tím větší rizika z naší obezity plynou.

Za normálních okolností naše tělo funguje jako velký kotel. Energie vznikající při spalování potravy je rozváděna krví do všech částí těla a reaktivní kyslík, který nepřetržitě dýcháme, urychluje příslušné chemické procesy. Nevyužitelné části potravy jsou následně vyloučeny ven z těla stolicí, močí, potem a jinými cestami. Pokud však do kotle přiložíme nekvalitní palivo, brzy se zanese komín a zařízení samo postupně ztrácí svou výkonnost. S naším tělem je to úplně stejné. V cévách se nám usazuje cholesterol a další tukové sloučeniny, v ledvinách soli, ve střevě kasein, gluten… Sotva dnes najdeme člověka s plně funkčním zažíváním. Podívejme se stručně na výčet hlavních potravin (pokud je tak vůbec můžeme nazývat), které naše tělo nedokáže zpracovat. Jedná se vlastně o mrtvou stravu, která neobsahuje prakticky žádné výživné látky a tvoří pouze balast. Na prvním místě je třeba jmenovat bílou mouku – technologicky zpracovaný vnitřek pšeničného zrna, který obsahuje nestravitelnou lepivou substanci – lepek (gluten). Nestrávený lepek se usazuje ve střevech a blokuje vstřebávání dalších látek z potravy skrze střevní slizniční membránu. Dle zpráv patologů tvoří usazený lepek někdy až pětinu celkové hmotnosti těla! Stokilový člověk tak může mít ve svém těle až neuvěřitelných 20 kg usazeného lepku. Další nebezpečnou potravinou je bílý – rafinovaný cukr. Na rozdíl od přírodního cukru ovocného či hroznového, rafinovaný cukr vyčerpává slinivku a chová se jako návyková droga – tělo si cukru žádá stále více. Od počátku 20. století stoupla spotřeba cukru téměř stokrát! Rafinovaný cukr se dnes přidává prakticky do všech polotovarů – sušenek, pečiva, polévek, limonád, müsli tyčinek… Pokud energii uvolněnou z cukru rychle „nespálíme“, nevyužitá energie se mění na tuk a uchovává se na horší časy.

Vysoký přísun bílého cukru v kombinaci s nedostatkem pohybu, sedavým zaměstnáním a nechutí k aktivnímu sportování se na české populaci podepisuje právě alarmující nadváhou. Skrytým rizikem nadmíry konzumovaného cukru je také avitaminóza, patrná zejména u dětí, které jsou na sladkostech od útlého věku až patologicky závislé. Cukr je totiž zlodějem vitaminů a minerálů, zejména vápníku z kostí a zubů. Není proto divu, že ve výskytu osteoporózy jsme také na světové špici. Cukr rovněž silně okyseluje organismus a nahrává rozvoji nejrůznějších patogenů – baktériím, plísním, kvasinkám… Třetím bílým jedem je pasterované mléko zbavené enzymů a mléčných baktérií. Ke spotřebiteli se tak dostává pouze podivná tekutina obsahující nestravitelnou kravskou bílkovinu – kasein. Tato silně hlenotvorná látka je stejně jako pšeničný lepek významným alergenem, který má na svědomí prudce vzrůstající počet alergií u dětí i dospělých. Chronická rýma, potravinové intolerance a ekzémy se staly běžnou součástí našich životů a farmaceutické firmy dosahují astronomických zisků díky prodeji nic neřešících léků. Kromě různých chemikálií a stresových hormonů obsahuje mléko také růstové hormony, které významně přispívají k vzniku nadváhy.

Při vysoké nadváze nestačí jen vynechání bílé mouky, neboť lepek je obsažen také v žitu, ječmeni a ovsu. Alespoň na pár měsíců je dobré nasazení bezlepkové diety. Bezlepkových potravin je dnes na trhu naštěstí již dost a jsou označeny symbolem přeškrtnutého klasu. Místo rafinovaného cukru zbaveného všech minerálů a vitaminů použijte v případě potřeby javorový sirup nebo obilný slad. Nejlepší je však konzumace čerstvého ovoce a zeleniny, které obsahují hodnotné složené cukry a především enzymy, nezbytně důležité v procesu probíhající detoxikace. Mléko je třeba vynechat ve všech podobách. Místo cukrem a konzervanty znehodnocených jogurtů si dopřejte raději samotné laktobacily v kapslích, např. Ferzym. Zdrojem kvalitních bílkovin je syrovátka – odpad vzniklý při výrobě „mléka“. Podobně je to s melasou, která je průmyslovým odpadem při výrobě cukru.

Kdo si rafinovaného cukru dopřával opravdu mnoho a navíc užíval antibiotika, hormonální antikoncepci, steroidy atd., mohl si ve svém těle vypěstovat až několikakilogramové kolonie patogenních hub (plísně, kvasinky), které je potřeba kromě nastíněné diety umírnit také přírodními fungicidními prostředky – nejlépe domácím elixírem Fungilen, nejméně dvouměsíční kúru. Houby totiž dokáží produkovat neurotoxiny, které drážděním určitých mozkových center vyvolávají neovládnutelnou chuť na sladké. Boj s nadváhou je v takovém případě o hodně těžší. Je potřeba si uvědomit, že úsady lepku, kaseinu a tuku jsou často tak značné, že tělu je třeba pomoci i klystýry (možno také colonhydroterapií), zvýšeným přísunem tekutin a nasazením kvalitních detoxikačních přípravků, např. bylinný elixír Detoxilen. Při striktním zamezení přísunu lepku, kaseinu a rafinovaného cukru je váhový úbytek jasně patrný a dle zpráv klientů dosahuje až 10 kg za měsíc. Lidské tělo má samočisticí schopnosti, které se v některých případech mohou projevit mírným průjmem. Dle míry zatížení našeho těla tento očistný průjem může trvat i celý rok, dokud se střevo opravdu důkladně nevyčistí. Chce to skutečné odhodlání a vytrvalost. Mnohaleté úsady mají často konzistenci kamene a postupné rozpuštění chvíli trvá. Očistný proces lze výrazně urychlit za pomoci vlákniny, doporučit mohu např. přípravek Psylloslim.

Martin Kolár

Vaše výhody:
Široká nabídka na trhu.
Při objednávce nad 800,- Kč dárek zdarma.
Odesíláme do dvou dnů pokud je zboží skladem.
Při nákupu nad 1.700 Kč doprava ZDARMA.
Nejnižší poštovné od 85,- Kč.

Facebook    Skype status My status